maandag, 15. juni 2009 - 21:23

Vrijgesproken, teksten uit de gevangenis

Veenhuizen

In het Gevangenismuseum in Veenhuizen is vanaf 22 juni een nieuwe tentoonstelling te bezichtigen: Vrijgesproken, teksten uit de gevangenis. Waarom neem je de moeite om te schrijven op een muur die niemand ziet? En als je weet dat niemand je teksten zal lezen, wat schrijf je dan?

Charlotte Marres fotografeert al een aantal jaar celmuren in gevangenissen door heel Nederland. Op deze muren staan teksten, tekeningen en allerlei uitingen van emoties van mensen die in de cellen gezeten hebben. Grappige, brutale, grove en ontroerende boodschappen; het zijn sporen van hun verblijf in de gevangenis. Marres wilde aan de hand van deze teksten een portret maken van de gedetineerde als individu en als deel van de gevangenisgemeenschap. Door deze op het eerste gezicht ‘gewone’ graffiti uit de context te halen, gaan de teksten op een andere manier leven.

In 2009 startte Marres bovendien een borduurproject met vrouwelijke gedetineerden. In de vrouwengevangenis Nieuwersluis vroeg zij hen wat zij de wereld willen vertellen. Zij schreven hun boodschap niet op een celmuur, maar borduurden deze op linnen. De fijnzinnige borduurwerkjes staan in schril contrast met de vaak schrijnende teksten. Het borduurwerk is onderdeel van de tentoonstelling Vrijgesproken.

In samenwerking met Charlotte Marres heeft het Gevangenismuseum bij deze tentoonstelling een speciaal lesprogramma ontwikkeld voor leerlingen van de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Uitgangspunt is de thematiek van het werk van Marres: het vastleggen van sporen van een gemeenschap. Daarnaast worden de leerlingen uitgedaagd om na te denken over wat zij de wereld willen vertellen. De door hen gemaakte foto’s zullen vanaf september bij de expositie worden geprojecteerd. De tentoonstelling is te zien in het Gevangenismuseum van 22 juni t/m 31 dec. 2009.

Na de havo studeerde Charlotte Marres aan kunstacademies in Engeland en Italië, om uiteindelijk in Groningen aan de kunstacademie Minerva af te studeren (2004). Na haar studie werkte zij bij een reclamebureau maar de fotografie bleef trekken. Sinds een aantal jaar is ze fulltime fotograaf. Naast commerciële opdrachten voor reclamebureaus werkt ze aan eigen projecten en exposities. Werk van haar was onder meer te zien op het fotofestival Naarden-off, in het fotomuseum ‘Foam’ en in Club 11 bij Amsterdam CS. Ze ontving een beurs van het Stedelijk Museum Amsterdam i.s.m. W139, In 2008 werd zij door het merk Louis Vuitton als ‘Talent’ bestempeld.
Provincie:
Tag(s):