zondag, 19. september 2010 - 10:35

Bijzonder transport van Holland naar Den Haag

Den Haag

Een loodzwaar transport van drie gigantische transformatoren van Hoek van Holland naar Den Haag is zondagochtend vlekkeloos verlopen.

De transformatoren maken deel uit van een nieuw hoogspanningsstation van Tennet. In verband met de toename van de vraag naar elektriciteit in de regio, de toenemende behoefte aan transport van elektriciteit, de overbelasting van het bestaande 150 kV net in de regio en de leveringszekerheid van de stroomvoorziening, is het voor Netwerkbeheerder Tennet noodzakelijk om op de locatie Wateringse Veld een nieuw schakel- en transformatorstation te bouwen.

De apparaten worden gebruikt om energie die wordt geproduceerd op de Maasvlakte om te zetten naar een lagere spanning zodat het gebruiksklaar is voor huishoudens in de regio.

Om het transport per eenheid van de 550 ton zware, 8,35 meter hoog, 5,5 meter breed en 35 meter lang, vlekkeloos te laten verlopen zijn in de route flink wat ‘obstakels’ verwijderd of versterkt.

Zo kregen enkele bruggen extra bescherming, werden rijplaten op zwakke weggedeelte gebruikt en moesten bij Den Haag enkele tramleidingen worden doorgeknipt om ruimte te maken voor het megatransport.

Zondagochtend rond tien uur kwamen de kolossale transformatoren aan op hun eindbestemming. De netwerkbeheerder hoopt volgend jaar september het nieuwe transformatorstation operationeel te hebben.
Provincie:
Tag(s):