woensdag, 8. september 2010 - 17:40

Vier miljoen euro extra voor het aanvalsplan laaggeletterdheid

Den Haag

De aanpak tegen lees- en schrijfachterstanden wordt ook in 2011 volgens het "Aanvalsplan Laaggeletterdheid van A tot Z" uitgevoerd. Het aanvalsplan zou dit jaar eindigen, maar de activiteiten worden met één jaar verlengd.

Dat heeft staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs woensdag bekend gemaakt tijdens de uitreiking van de Nationale Alfabetiseringsprijzen in Den Bosch. Het kabinet trekt hiervoor 4 miljoen euro uit. In het aanvalsplan hebben overheid en bedrijfsleven afspraken gemaakt om lees- en schrijfachterstanden te voorkomen.

"Afgelopen jaren is laaggeletterdheid steeds meer op de maatschappelijke agenda komen te staan. Prinses Laurentien heeft met al haar inzet laaggeletterdheid op een succesvolle manier bespreekbaar weten te maken. Die inspanning moet worden voortgezet!", aldus de staatssecretaris.

De activiteiten in 2011 zullen een ander karakter hebben dan in voorgaande jaren en zullen vooral in het teken staan van borging van de opgebouwde expertise en het stimuleren van lokale en regionale initiatieven.

Winnaar Nationale Alfabetiseringsprijs
Van Bijsterveldt reikte de Nationale Alfabetiseringsprijs uit aan het project de VoorleesExpress. In dit project lezen vrijwilligers in tien steden een half jaar lang dagelijks voor aan laaggeletterde gezinnen. Voor de staatssecretaris is de VoorleesExpress geen onbekende.

"Ik heb zelf met plezier voorgelezen met de VoorleesExpress. Gezinnen komen niet alleen op een makkelijke manier in contact met taal, de VoorleesExpress verbindt ook culturen met elkaar. Een terechte winnaar!", aldus van Bijsterveldt.

Het mes snijdt aan twee kanten. Door de VoorleesExpress ontwikkelen kinderen niet alleen affiniteit met lezen; het heeft als bijkomend effect dat stadsgenoten met verschillende sociaal-culturele achtergronden met elkaar in contact komen. De jury was unaniem in haar oordeel. Het project is 'een toonbeeld van zuivere, belangenloze inzet voor die mensen die taalondersteuning het hardste nodig hebben' aldus het juryrapport.

De Nationale Alfabetiseringsprijzen worden jaarlijks toegekend aan succesvolle initiatieven of projecten in de aanpak van laaggeletterdheid. De prijzen worden tijdens de Dag van de Alfabetisering uitgereikt. Dit jaar vindt de uitreiking voor de zesde keer plaats.
Provincie:
Tag(s):