maandag, 11. april 2011 - 10:09 Update: 08-07-2014 0:59

Groei export houdt aan

Den Haag

Het volume van de uitvoer van goederen was in februari ruim 7 procent groter dan een jaar eerder. Dit is vrijwel gelijk aan de groei in januari. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Het volume van de invoer nam met 10 procent toe. Dit is duidelijk meer dan in januari. De volumecijfers zijn gecorrigeerd voor werkdageffecten.

In de Exportradar van april 2011 houden verbeteringen en verslechteringen elkaar ongeveer in evenwicht.

De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 32,9 miljard euro. Dat is 19 procent meer dan een jaar eerder. De invoerwaarde steeg met 22 procent tot 29,0 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg daarmee 3,9 miljard euro, gelijk aan het niveau in februari 2010.

Zowel de invoer- als de uitvoerwaarde van grondstoffen en minerale brandstoffen nam fors toe. Bovendien is er sprake van een sterke groei van de invoer van chemische producten, voeding en dranken.

De uitvoer naar EU-landen nam iets sterker toe dan de uitvoer naar niet-EU-landen. Bij de invoer is het beeld juist omgekeerd.

De uitvoerprijzen waren 10,6 procent hoger dan een jaar eerder. De invoerprijzen stegen met 10,8 procent. De ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel is daarmee ten opzichte van februari 2010 een fractie verslechterd.
Categorie:
Tag(s):