vrijdag, 7. januari 2011 - 21:07

Medaille voor Afghanistangangers

Den Haag

360 militairen van de Landmacht, Luchtmacht, Marine en Marechaussee die uitgezonden zijn geweest naar Afghanistan sluiten donderdag 13 januari hun uitzending ceremonieel af samen met hun thuisfront. Zij ontvangen de Herinneringsmedaille Vredesoperaties. De uitreiking is in het Omnisportcentrum in Apeldoorn. Dit heeft het ministerie van Defensie vrijdag bekendgemaakt.

Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Jac Jansen zal in de ochtend de medailles uitreiken aan 160 militairen die op Kandahar Airfield hebben gediend bij de Air Taskforce (ATF) en bij het Commando van het vliegveld. In de middags reikt luitenant-generaal Rob Bertholee, Commandant Landstrijdkrachten, de herinneringsmedaille uit aan 200 militairen van het National Support Element, het Apache detachement en het Forward Support Element.

De Air Taskforce, waartoe ook het Apachedetachement behoorde, verzorgde luchtsteun met F-16’s en Apaches ten behoeve van de grondtroepen in Afghanistan. Naast deze luchtsteun werden tot begin november door de ATF vijf Chinook transporthelikopters ingezet voor transporteren van personeel en materieel. Zij deden dit voor zowel Nederlandse troepen als die van de coalitiepartners. Het Commando over het Kandahar Airfield is internationaal samengesteld. Ook Nederlandse militairen maakten daar deel van uit. Het National Support Element en het Forward Support Element waren ingezet om de materiële en personele logistiek tussen het inzetgebied en Nederland in goede banen te leiden. Het NSE opereerde in Afghanistan, het FSE in de Verenigde Arabische Emiraten.
Provincie:
Tag(s):