vrijdag, 14. september 2012 - 14:32

Almere brengt uitersten samen voor Floriade 2022

Almere

Almere heeft zich donderdag gepresenteerd als een jonge, veelkleurige stad, die contrasten niet schuwt. Dit heeft de gemeente vrijdag laten weten.

‘Classick’ – een samengaan van het Almeerse Jeugd Symfonie Orkest en hiphop – was de Almeerse afvaardiging voor het cultuurprogramma van de ’national day of the kingdom of the Netherlands’, en illustreerde de Almeerse plannen voor de Floriade 2022.

“Kern van ons bod is verbinding”, lichtte wethouder Ed Anker toe. “Het gaat allereerst om een huwelijk tussen stad en land, waarbij Almere tegelijkertijd de brug slaat tussen het grootste productie- en het grootste consumptiegebied van Nederland.”

De ‘national day’ werd georganiseerd door de Floriade 2012; doel was om de wereld bekend te maken met de Nederlandse cultuur. De opening werd verzorgd door staatssecretaris Henk Bleker (Economie, Landbouw en Innovatie), die de kracht van de Nederlandse tuinbouwsector – in binnen- en buitenland – benadrukte.

Hij gaf aan de toekomst van de sector met vertrouwen tegemoet te zien, als blijvend wordt geïnvesteerd in de golden triangle, het netwerk van ondernemers, onderwijs/onderzoek en overheid.

De vier kandidaten voor de Floriade 2022 kregen vervolgens de kans zichzelf te presenteren. Almere koos daarbij voor een programma dat raakt aan zowel de identiteit van de stad als aan de plannen voor de Floriade 2022.

In ‘Classick’ ontmoeten de wereld van klassieke muziek en de wereld van hiphop elkaar; zo werd Vivaldi’s Vier Seizoenen gisteren ondersteund door een stevige beatbox en verteld in raps. ‘Classick’ is een productie waarin jonge mensen, met elk een eigen achtergrond, samen zoeken naar een eigen, eigentijdse interpretatie van klassieke muziekstukken.

“Dat ‘Classick’ zo goed past bij ons bod voor de Floriade 2022, komt voornamelijk door de contrasten”, vindt wethouder Anker. “Of, liever gezegd: het overbruggen van contrasten.

‘Growing Green Cities’, ons dragende thema, gaat om de zoektocht naar een manieren om rood en groen samen te brengen.Dat is ook de reden dat wij hebben gekozen voor een Floriade in het hart van de stad.”

Het publiek was enthousiast. Of de Nederlandse Tuinbouwraad dit enthousiasme deelt, zal op 7 oktober blijken; op dat moment maakt de Tuinbouwraad bekend welke stad de Floriade 2022 mag organiseren.
Provincie:
Tag(s):