dinsdag, 25. september 2012 - 8:33

Bewoners Vijzelgracht mogen terug naar huis

Amsterdam

De bewoners van vier panden aan de Vijzelgracht die gisteren hun woning uitmoesten, kunnen dinsdagmorgen weer terug naar hun woning.

Gisterochtend leidde de lekkage in de eerste uren tot een lichte zakking van de grond direct boven de tunnelboormachine en van twee panden op de hoek Vijzelgracht/Prinsengracht. Volgens de bouwers is hierin geen verandering opgetreden, de situatie is stabiel. De opgetreden zakking van de grond (ca. 10 mm) en de panden (maximaal 7 mm) valt nog ruim binnen de voor het gehele boortracé geldende veiligheidsmarges.

Bewoners vanochtend terug naar huis
Alle bewoners van de vier panden in het invloedsgebied van boor Victoria, hebben de afgelopen nacht uit voorzorg in een hotel of elders overnacht. Zij kunnen vanochtend weer terug naar hun woningen, de twee bedrijven die hier gevestigd zijn kunnen vandaag ook hun deuren openen. In de loop van de middag wordt besloten of de bewoners ook tijdens de komende nacht in de panden kunnen verblijven.

Herstelwerkzaamheden in volle gang
In station Vijzelgracht werkt men nog volop aan het dichten van het lek waar de boorspoeling doorheen komt. Het boorteam van de Noord/Zuidlijn, de aannemer en de hulpdiensten zijn ter plaatse en hebben zeer regelmatig overleg over de aanpak. Er kan nu nog geen uitsluitsel worden gegeven over de duur van de werkzaamheden.

Afzetting gehandhaafd
De preventieve afzetting van de straat boven de tunnelboormachine, op de kruising Vijzelgracht/ Prinsengracht, blijft gehandhaafd. Auto’s, trams, fietsers en voetgangers worden omgeleid.
Provincie:
Tag(s):