vrijdag, 24. augustus 2012 - 17:40

Bijenactiviteiten op kinderboerderij ’t Weusthag in Hengelo

Hengelo

Van 28 augustus tot en met 5 september staat kinderboerderij
’t Weusthag in Hengelo in het teken van de bij. Dit heeft de gemeente Hengelo vrijdag laten weten.

Bezoekers kunnen in deze periode een echt bijenvolk zien in een speciale observatiekast en een tentoonstelling over de honingbij en de wilde bij bekijken. Kinderen kunnen op zondag 2 september van 12.00 tot 17.00 uur meedoen aan een honingproeverij en een speurtocht. En op woensdag 5 september kunnen kinderen van 14.00 tot 15.30 uur een bijennestje maken.

De activiteiten haken in op de landelijke campagne ‘Het Jaar van de Bij’. Doel van de campagne is om Nederlanders te overtuigen dat een gezonde bijenfauna (wilde en honingbijen) noodzakelijk is voor alle planten die afhankelijk zijn van bestuiving door insecten. Partners van de campagne zijn van KNNV, Bijenstichting, NBV, EIS Nederland en IVN.

Zorgen over de bijenstand
Wereldwijd en ook in Nederland zijn er zorgen over de bijenstand. De aantallen en vitaliteit van bijenvolken, is de afgelopen jaren met 30% achteruit gegaan.

Door verdwijnen van leefgebieden van de bij, eenzijdig voedselaanbod, minder nestgelegenheid en gebruik van bestrijdingsmiddelen kunnen ziekteverwekkers onherstelbare schade aanrichten aan de bijenstand. Meer dan de helft van de 349 wilde bijensoorten in Nederland is zeer ernstig bedreigd.

Nuttige insecten
Bijen zijn zeer nuttige insecten. Zij zijn de belangrijkste schakel in het proces van bestuiven. Bijen leveren daarmee een belangrijke bijdrage aan onze wereldwijde voedselproductie. Eenderde van ons voedsel is afhankelijk van de bij. Een gezonde bijenstand is daarom van cruciaal belang voor het voortbestaan van de mens.

Opgeven
Kinderen die mee willen doen aan de activiteit op 5 september kunnen zich van tevoren opgeven via kinderboerderij@hengelo.nl of via (074) 245 9468.
Provincie:
Tag(s):