maandag, 3. september 2012 - 9:24

Deventer Ziekenhuis begint met om-de-nacht dialyse

Deventer

Het Deventer Ziekenhuis gaat nierpatiënten vanaf september ook om-de-nacht dialyseren.

Nierpatiënten komen doorgaans 3 keer per week naar het ziekenhuis om te dialyseren. Op zondag zijn dialyseafdelingen doorgaans gesloten. Daardoor wordt het interval tussen de dialyses dan een dag langer en hopen de afvalstoffen zich in het lichaam nog verder op, wat bij een aantal patiënten voor complicaties zorgt. Om die reden startte het Deventer Ziekenhuis in 2009 als eerste (en vooralsnog enige) ziekenhuis in Nederland met om-de-dag dialyse. Momenteel maken 24 patiënten daar gebruik van.

Beter voor de gezondheid
In 2005 introduceerde het Deventer Ziekenhuis ook nachtelijke dialyse, om de patiënt overdag meer bewegingsvrijheid te geven. Vanaf september worden ook de nachtelijke behandelingen voor deze 9 patiënten gelijkmatiger verdeeld in tijd.

Om-de-dag en om-de-nacht dialyse zorgen ervoor dat het vocht en de afvalstoffen op tijd en gelijkmatig verdeeld in de tijd aan het bloed worden onttrokken. De grotere stijgingen door het wegens de zondag uitstellen van de dialysebehandeling worden zo vermeden. Hierdoor voelen de patiënten zich prettiger, verbeteren de bloeddruk en voedingstoestand, is er minder medicatie nodig en daalt de kans op complicaties zoals vochtophoping achter de longen en overbelasting van hart en bloedvaten.

Te verwachten is, dat hierdoor de dialysebehandeling nog veiliger wordt en de kwaliteit van het leven van dialysepatiënten verder wordt verbeterd.
Provincie:
Tag(s):