maandag, 23. juli 2012 - 19:27

Drenthe komt in actie tegen zwerfafval

Regio

Op 21 en 22 september gaan vrijwilligers het zwerfafval in Drenthe opruimen. Onder de noemer ‘Samen Drenthe Schoon’ worden bossen, straten, parken, bermen en speeltuinen eens flink onder handen genomen. Veel bedrijven en vrijwilligers helpen al mee.

Samen Drenthe Schoon is opgezet door vrijwilligers die willen laten zien dat ze het natuurschoon waarderen en hechten aan een schoon (leef)milieu. Bovendien willen ze in deze tijd van recessie iets positiefs neerzetten. Door te laten zien wat mensen kunnen bereiken als ze samen iets willen en doen. Het is een co-creatie-proces zonder budget. Iedereen werkt vrijwillig mee en geeft er op zijn eigen manier invulling aan. Er ontstaan zo allerlei lokale initiatieven waar iedereen zich bij kan aansluiten. De organisatie biedt ondersteuning waar dat kan, maar de beweging en uitvoering ontstaat vanuit de mensen zelf.

De succesvolle Clean Up-actie die in 2008 in Estland plaatsvond, vormt de inspiratiebron voor Samen Drenthe Schoon. Daar werd op één dag door 50.000 vrijwilligers meer dan 10.000 ton afval opgeruimd. In Drenthe is het streven om op 21 en 22 september met zoveel mogelijk vrijwilligers zwerfafval op te ruimen. Dat kan in de woonplaats zijn, in de directe omgeving van het werk, rond scholen of in een van de natuurgebieden die Drenthe rijk is.
Met deze actie hopen de initiatiefnemers mensen aan het denken te zetten. Want als niemand afval zomaar weggooit op straat of in het bos, dan hoeft het ook niet opgeruimd te worden.

Zwerfafval is landelijk een probleem. Schattingen van de totale hoeveelheid zwerfafval in Nederland lopen uiteen van 50 tot bijna 300 miljoen kilo per jaar. Rondslingerend vuilnis vormt voor velen een ergernis en is bovendien slecht voor het milieu.
Provincie:
Tag(s):