maandag, 29. oktober 2012 - 12:27

Drie jaar gevangenisstraf voor handel in illegale en vervalste geneesmiddelen

Groningen

Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank Groningen een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk, geëist tegen een 48-jarige man voor handel in illegale en vervalste geneesmiddelen.

"Het zonder recept van een arts en tussenkomst van een apotheker verhandelen en gebruiken van illegale geneesmiddelen is gevaarlijk en schadelijk voor de gezondheid" aldus de officier van justitie.

Onderzoek
Uit het strafrechtelijk onderzoek, dat is uitgevoerd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is gebleken dat de verdachte sinds een aantal jaren de afslankproducten Slimex en Sibutril vanuit India heeft ingevoerd en die te koop heeft aangeboden. Deze producten bevatten de schadelijke stof Sibutramine. De Europese Commissie heeft in 2010 dit middel van de markt gehaald toen bleek dat het gebruik van Sibutramine ernstige bijwerkingen had en onder meer hartklachten kan veroorzaken. Volgens de officier heeft de verdachte nooit met zijn klanten gesproken over de mogelijke gevaren van dit middel terwijl hij hiervan wel op de hoogte was. Ook wordt de verdachte verweten te hebben gehandeld in medicijnen die uitsluitend op recept mogen worden verstrekt en die niet geregistreerd zijn in Nederland. Daarnaast zou de 48-jarige verdachte merkvervalste medicijnen hebben verkocht, waaronder Viagra.

Gevangenisstraf
"De verdachte heeft gedurende jaren tienduizenden pillen verstrekt aan onbekende afnemers", aldus de officier. Er is sprake van ernstige feiten die de volksgezondheid bedreigen en daarom hoorde de verdachte een gevangenisstraf van 3 jaar tegen zich eisen waarvan 1 jaar voorwaardelijk met als voorwaarde een psychiatrische behandeling en verplicht toezicht van de reclassering.
Uitspraak: 12 november 2012.
Provincie:
Tag(s):