zaterdag, 22. september 2012 - 18:29

Een of enkele miljoenen verzekerde schade in Haren

Den Haag

Ingegooide winkelruiten, afgebrande auto's, vernield straatmeubilair. Het is een kleine greep uit de vele vernielingen die gisteravond plaatsvonden in de gemeente Haren.

Het Verbond van Verzekeraars schat de verzekerde schade door de ongeregeldheden gisteravond in Haren op een of enkele
miljoenen euro's. Het Verbond raadt gedupeerde inwoners en ondernemers aan contact te zoeken met hun verzekeraars. Dit laat het Verbond van Verzekeraars weten in reactie op de ongeregeldheden die gisteravond plaatsvonden in Haren.

Het Verbond van Verzekeraars sluit zich aan bij de scherpe veroordeling van demissionair minister Opstelten van Veiligheid en Justitie die de schade wil verhalen op de raddraaiers die de schade hebben veroorzaakt. Ook verzekeraars zullen er alles aan doen om de schade die zij vergoeden ook in
rekening te brengen bij degene die deze schade hebben veroorzaakt. Algemeen directeur Richard Weurding: "Ook wat ons betreft geldt: de vervuiler betaalt, niet de samenleving. Dat betekent in dit geval dat de vandalen moeten opdraaien voor de verzekerde schade in Haren en niet de polishouders."

Verzekeraars ijveren al langer om bij dergelijke incidenten via collectief regres waar mogelijk gemeenschappelijk op te treden om vandaalschade te verhalen. Dat betekent dat alle schadeclaims die aan een of meerdere daders kunnen worden toegeschreven, door de betreffende verzekeraars in een
civiele procedure gemeenschappelijk zullen worden ingediend.

Vandalisme aan particuliere eigendommen valt doorgaans onder de reguliere dekking van opstal- en inboedelverzekering. De (volledig) cascoverzekering dekt doorgaans de schade door vandalisme aan auto's. Ook ondernemers kunnen met hun schade door plundering en vernielingen aan hun (winkel)panden veelal terecht bij hun zakelijke verzekeraar(s).
Provincie:
Tag(s):