donderdag, 16. augustus 2012 - 11:59

Geen vervolging voor busongeluk UIT-dagen 2011

Utrecht

De officier van justitie heeft woensdag bekend gemaakt dat er geen vervolging zal plaatsvinden naar aanleiding van het busongeluk tijdens de UIT-dagen vorig jaar.

Drie meisjes van nu 21 en 22 jaar raakten toen het spoorwegviaduct op de Venuslaan en raakten gewond. Uit het onderzoek komt naar voren dat de verschillende partijen wel iets te verwijten valt maar niet in die mate dat strafrechtelijke vervolging op zijn plaats is.

Het ongeluk vond plaats tijdens de Utrecht Introductie Tijd, de UIT-dagen in augustus vorig jaar. Een Engelse open dubbeldekker bus, ingehuurd door studentenhockeyvereniging Rinoceros, nam toen deel aan een straatparade. De botsing vond plaats direct na de parade toen de bus op weg was naar de opstapplaats. Een van de meisjes raakte ernstig gewond en ondervindt hier nog altijd de gevolgen van.

Het busverhuurbedrijf kan het verwijt worden gemaakt dat het de chauffeur onvoldoende heeft geïnstrueerd en de bus heeft laten rijden buiten de parade. De buschauffeur heeft onzorgvuldig gehandeld door niet te (laten) controleren of de situatie veilig was voordat hij onder het viaduct door reed. De vereniging valt te verwijten dat zij onvoldoende veiligheidsmaatregelen hebben getroffen en onvoldoende toezicht hebben gehouden. Daarnaast is het zo dat als de meisjes op de stoelen hadden gezeten, dit ongeluk niet had kunnen gebeuren.

De officier van justitie komt op basis hiervan tot de conclusie dat de verschillende partijen onafhankelijk van elkaar onzorgvuldig en onvoorzichtig hebben gehandeld. Deze opeenstapeling heeft ertoe geleid dat het ongeval heeft plaatsgevonden. Geen der partijen valt deze onvoorzichtigheid of onzorgvuldigheid dermate te verwijten dat er een strafrechtelijk vervolg aan zal worden gegeven.
Provincie:
Tag(s):