dinsdag, 2. oktober 2012 - 9:32

Grontmij ontwerpt tramlijn in Stockholm

De Bilt

Grontmij, één van de grootste Europese ingenieursbureaus, heeft een belangrijk lightrail contract weten binnen te halen.

Het komende jaar zal Grontmij Zweden, in samenwerking met Atkins, de drukke Stockholm-Lidingö tramlijn herontwikkelen, inclusief de planning van de bouw en de werkzaamheden aan het spoor, in opdracht van de Stockholmse openbaar vervoersmaatschappij Storstockholms Lokaltrafik.

Het project omvat ook de herontwikkeling van tramhaltes. Grontmij Zweden is al begonnen met het ontwerp van de werkplannen. De opening van de nieuwe lijn is gepland tegen eind 2014. Dan zullen ook nieuwe tramstellen in gebruik genomen worden.

De huidige tramlijn van Stockholm naar Lidingö, met een lengte van 9 kilometer, werd in 1914 geopend. Op dit moment het snelst groeiende gebied in Zweden. De prognose is een stijging van bijna een half miljoen inwoners in de regio Stockholm per 2030. De bestaande enkelspoorlijn maakt ook gebruik van de Lidingö brug en behoeft al enige tijd reparatie.

Leif Bertilsson, country managing director in Zweden, vertelt: “We zijn erg blij met dit gewonnen contract voor de herontwikkeling van het gedeelte van de brug tot aan de eindhalte in Lidingö. Het stelt ons in staat onze huidige expertise in lightrail te gebruiken om onze klant te helpen met de verhoging van de capaciteit, de beperking van vertragingen en de verkorting van reistijden.”

In alle landen is Grontmij betrokken bij vergelijkbare light-railprojecten. Bijvoorbeeld Grontmij Belgium doet een lightrail studie in Limburg (Spartacus), tramlijnverlengingen in het kader van het Masterplan Antwerpen, Brusselse tram- en metrostelplaatsen (Marconi, Erasmus, Delta) en tramlijn 9 die de halte Simonis met het UZ Brussel zal verbinden.
Provincie:
Tag(s):