dinsdag, 30. oktober 2012 - 12:40

Grote actie tegen uitbuiting in binnenvaart

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) en de Inspectie SZW zijn vanmorgen begonnen aan een grote, meerdaagse actie tegen uitbuiting in de Nederlandse binnenvaart. Vanaf 07.00 uur worden binnenvaartschepen gecontroleerd op illegaal verblijf en uitbuiting van matrozen.

In het bijzonder wordt gelet op bemanningsleden met de Filipijnse nationaliteit. Tijdens eerdere controles en in strafrechtelijk onderzoek is gebleken dat Filipijnse matrozen veel te weinig betaald krijgen. Het commandocentrum van de actie is ondergebracht bij de waterpolitie in Willemstad.

Detacheringsbureau
Tegelijkertijd is vandaag onder leiding van het Landelijk Parket een detacheringsbureau in Sliedrecht door rechercheurs van de Inspectie SZW doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op een grote hoeveelheid (digitale) administratie. Het bedrijf wordt verdacht van valsheid in geschift, mensensmokkel en mensenhandel. Ook de woning van de directeur in Sliedrecht is doorzocht. Bij een boekhoudkantoor in Alblasserdam is de administratie van het detacheringsbureau in beslag genomen. Verder is op verzoek van het Landelijk parket in Manilla door de Filipijnse autoriteiten een kantoorpand doorzocht.

Vermoedelijk heeft het bedrijf valse aanvragen voor tewerkstellingsvergunningen en verblijfsvergunningen opgemaakt. Zodoende konden tientallen Filipijnse matrozen aan de slag in de Nederlandse binnenvaart. De Inspectie SZW heeft eerder vastgesteld dat Filipijnse matrozen over twee arbeidscontracten beschikken. Een met een veel te laag loon en een met een loon volgens het wettelijk minimum. Overuren worden niet uitbetaald. Bovendien wordt door de matrozen een verplichte opleiding niet gevolgd.

Aan de grootschalige actie, die de komende dagen zal voortduren, wordt samengewerkt door het KLPD, Inspectie SZW de vreemdelingendiensten van de regiopolitie, de Zeehavenpolitie Rotterdam Rijnmond, de Koninklijke Marechaussee, de Scheepvaartpolitie Antwerpen en uitkeringsinstantie UWV.

Samenwerking
Een jaar geleden is de binnenvaart ook gecontroleerd op uitbuiting. Een strafrechtelijk onderzoek naar een uitzendbureau in Werkendam duurt nog voort. In nauwe samenwerking met de Filipijnse autoriteiten wordt een strafzaak voorbereid.
Provincie:
Tag(s):