dinsdag, 30. oktober 2012 - 21:06

Haarlem eert Harry Mulisch

Haarlem

Vandaag, dinsdag 30 oktober, is het twee jaar geleden dat Harry Mulisch overleed. Op verzoek van de gemeenteraad van Haarlem organiseert de gemeente Haarlem met diverse partners allerlei activiteiten om Mulisch, geboren in Haarlem en Haarlems enige ereburger, te eren.

Speciale uitgave van boekje 'Hier is het allemaal begonnen'
De gemeente Haarlem heeft opdracht gegeven een boekje te maken met de titel 'Hier is het allemaal begonnen'.

Wim Vogel, Haarlem- en Mulisch kenner, beschrijft hierin een tocht door Haarlem, gelardeerd met citaten uit het werk van Mulisch, langs alle plekken in Haarlem waar Mulisch vaak kwam en/of over schreef in zijn werk. Wie de wandeling onder begeleiding van een gids wil wandelen, kan zich hiervoor aanmelden bij City Marketing Haarlem via www.haarlemmarketing.nl/bezoeken.

Scholenproject gericht op De Aanslag
Vier Haarlemse scholen voor voortgezet onderwijs (ECL, Stedelijk Gymnasium, Coornhert Lyceum en Mendel College) is gevraagd om mee te doen aan een Mulisch scholenproject. In de lessen Nederlands en drama zijn 120 havo- en vwo-leerlingen creatief aan de slag gegaan met De Aanslag.

Een weergave van hun activiteiten ('close reading', fietsen langs plekken uit De Aanslag, voorbereiden van een dramastuk ten behoeve van een literaire avond) komt terug in een speciale Mulisch schoolkrant die op 30 oktober aan de weduwe van Mulisch, mevrouw Kitty Saal, wordt uitgereikt. Ook vinden er op 30 oktober op ECL, Stedelijk en Coornhert voorleesmarathons plaats.

Literaire avond over Mulisch op 30 oktober
Ook andere partijen in de stad werken mee aan het eren van de bekende schrijver. Stichting Literair Haarlem organiseert op 30 oktober een speciale avond rond Mulisch in de Gravenzaal van het stadhuis. Op deze avond presenteert

De Bezige Bij twee nieuwe boeken rond Mulisch namelijk 'Logboek', bijgehouden door Mulisch tijdens het schrijven van zijn boek De ontdekking van de hemel' en '64 + 1', door Jan Timman. Marita Matthijsen houdt een lezing. Daarnaast neemt L.H. Wiener het eerste exemplaar van de Mulisch' wandelgids van Wim Vogel in ontvangst. Kaartverkoop voor deze avond vindt plaats via de Kennemer Boekhandel in Haarlem.

Bibliotheek Haarlem en het Historisch Museum Haarlem besteden met speciaal ingerichte tafels en vitrine aandacht aan Harry Mulisch. Ook is de stichting ‘Mulisch Verbeeld’ opgericht om fondsen te werven om een kunstwerk voor Mulisch mogelijk te maken.
Provincie:
Tag(s):