donderdag, 4. oktober 2012 - 11:50 Update: 08-07-2014 0:46

Mannen en vrouwen lullen anders

Nijmegen

Mannen en vrouwen praten verschillend: ze hebben een andere spreekstijl en gebruiken andere woorden.

Dit ontdekte Karen Keune met behulp van een uitgebreide corpusstudie. Zij promoveert op 15 oktober aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Een corpus is een grote verzameling van geschreven of gesproken tekst. Keune onderzocht met het Corpus Gesproken Nederlands de effecten van sociale achtergrond (leeftijd, geslacht, opleiding) op woordkeuze. Ze concludeert dat vrouwen over het algemeen een betrokken spreekstijl hebben, met relatief veel werkwoorden en veelvoorkomende woorden. Mannen praten daarentegen informatiever en gebruiken meer zelfstandige naamwoorden en unieke woorden.

Keune vergeleek in totaal vierentwintig groepen sprekers met elkaar. `Ik had vooraf geen hypothese over de mogelijke verschillen. Ik heb echt gekeken naar wat er uit het materiaal naar voren kwam.'

Naast het effect van geslacht vond zij effecten voor leeftijd en opleidingsniveau. Hoogopgeleide, oudere mannen spreken bijvoorbeeld het meest informatief. In toekomstig taalonderzoek kan dus niet meer worden uitgegaan van een standaardspreker zoals nu de gewoonte is. Keune toont aan dat deze standaard niet bestaat en dat de individuele sociale achtergrond een duidelijke rol speelt in de eigenschappen van spraak.
Categorie:
Tag(s):