woensdag, 31. oktober 2012 - 9:31

Middeninkomens hardst gepakt door inkomensafhankelijke zorgpremie

Uit berekeningen op basis van het regeerakkoord van de PvdA en de VVD blijkt dat als de premies in de zorg inkomensafhankelijk worden, ze gaan variëren van 20 euro tot 482 euro per maand. Dit melden verschillende media woensdag.

Als het aan Rutte en Samsom ligt betalen mensen met een inkomen boven 70.000 euro per jaar straks de meeste zorgpremie. Hun zorgpremie komt uit op 482 euro per maand. Maar dat geldt ook voor iemand die bijvoorbeeld 300.000 euro per jaar verdient. Renske Leijten van de SP reageert hierop op Twitter dat gezinnen met een inkomen van 71.000 per jaar straks evenveel zorgpremie betalen als iemand met 300.000 per jaar. De echt hoge inkomens blijven dus „buiten schot” aldus Leijten.

Ook de zorgverzekeraars en CDA en D'66 hebben harde kritiek op dit plan van de inkomensafhankelijke zorgpremie. Volgens CDA-leider Sybrand Buma is dat een „enorme aanslag voor gezinnen met een middeninkomen”.
D'66 toont zich ook geschrokken over het plan. D66-Kamerlid Wouter Koolmees tegen RTL Nieuws "Voor mensen met normale inkomens wordt de belastingdruk nu wel heel hoog en dan loont het niet meer om te werken. Dat is heel slecht voor de Nederlandse economie”.

Mensen met een modaal salaris, rond de 33.000 euro, betalen straks een premie van 140 euro. Werkenden die een halve ton verdienen gaan iets minder dan 200 euro premie betalen. Mensen die in de bijstand zitten betalen straks 20 euro per maand.

Minder inkomstenbelasting, maar toch honderden euro's erop achteruit

De hogere zorgpremies worden slechts ten dele gecompenseerd door de verlaging van de inkomstenbelasting. De hoogste inkomens betalen 126 euro per maand minder belasting, waardoor ze er per saldo nog honderden euro's op achteruit gaan. De laagste inkomens gaan er in het nieuwe systeem, ondanks het afschaffen van de zorgtoeslag, wel iets op vooruit.

In de berekening van RTL is het belastingvoordeel meegenomen. Iemand met een modaal inkomen is dan 85 euro per jaar goedkoper uit, maar iemand met een inkomen van 65.000 is 2547 euro meer kwijt per jaar.

De inkomensafhankelijke zorgpremie is een diepe wens van de PvdA. Mark Rutte noemde het op deze manier nivelleren van de inkomensverschillen een 'gevoelige concessie'. zo schrijft het AD.
Ook de zorgverzekeraars zijn op enkele punten zeer kritisch over de plannen. Voor hen zit de pijn vooral bij het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie en bij de ouderenzorg, zo liet koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) dinsdag weten.
Provincie:
Tag(s):