donderdag, 23. augustus 2012 - 9:33

Nederlandse vistrawler niet welkom in Australië

Amsterdam

Het parlement van de Australische deelstaat Tasmanië wil de Nederlandse vistrawler ‘Margiris’ niet. 'De politici hebben unaniem een motie aangenomen om het schip van het visserijbedrijf Parlevliet & Van der Plas de toegang tot Australisch viswater te ontzeggen', meldt Greenpeace.

De supertrawler is onderweg naar Tasmanië om daar 18.000 ton vis te vangen. Dat leidt tot groot verzet bij de lokale bevolking en milieuorganisaties omdat supertrawlers zoals de ‘Margiris’ de wereldzeeën in razend tempo leegvissen.

Actievoerders van Greenpeace verhinderden eind juni in de haven van IJmuiden een week lang het vertrek van de ‘Margiris’ naar Tasmanië. Intussen nadert het monsterschip alsnog de haven van Devonport.

Een vergunning is echter nog niet verleend en het lijkt steeds onwaarschijnlijker dat die er komt nu het lokale verzet groot blijkt en het Tasmaanse parlement sinds vandaag unaniem is in haar tegenstand tegen het monsterschip.

Campagneleider Pavel Klinckhamers van Greenpeace is blij met de motie van het parlement en vindt dat dit soort supertrawlers zo snel mogelijk uit de vaart moet worden genomen.

‘Eerder dit jaar viste de kolos nog het water bij Mauretanië leeg, met desastreuze gevolgen voor de lokale vissers en het rijke zeeleven. Nu daar steeds minder te halen valt, zijn blijkbaar Tasmanië en Australië aan de beurt’, aldus Klinckhamers.

Op dit moment wordt het Europese visserijbeleid hervormd. Om tot een goede en evenwichtige visserij te komen is het essentieel dat Europese politici serieus werk maken van de overcapaciteit in de sector.

In plaats daarvan wordt er voor gekozen het probleem te verplaatsen naar andere continenten, zoals nu met de ‘Margiris’ die naar Australië is vertrokken. Greenpeace is blij dat de Australische overheid daar niet zonder slag of stoot mee akkoord gaat en meer politieke daadkracht toont dan Europa.

Zowel het Tasmaanse kabinet als de Australische minister van milieu zijn kritisch over de komst van de ‘Margiris’ en buigen zich nog over de kwestie.
Provincie:
Tag(s):