woensdag, 10. oktober 2012 - 9:46

Onderzoek naar mogelijke fraude met verontreinigde bagger afgerond

Sneek

De politie en Wetterskip Frysln hebben tegen twee verdachten en drie rechtspersonen proces-verbaal opgemaakt in een onderzoek naar mogelijke fraude met ernstig verontreinigde bagger.

De mannen, een 59-jarige Fries en een 36-jarige Noord-Hollander, en de bedrijven worden ervan verdacht tijdens baggerwerkzaamheden ernstig verontreinigde bagger als minder verontreinigd te hebben verhandeld. De mannen en rechtspersonen worden dan ook van valsheid in geschrifte en overtredingen van het Besluit Bodemkwaliteit verdacht. Daarnaast worden ze ervan verdacht een overtreding te hebben gepleegd op grond van de Wet Milieubeheer, voor het afgeven van bagger aan een bedrijf dat deze bagger niet mocht verwerken.

Aanleiding onderzoek

De aanleiding van het onderzoek was een controle door toezichthouders van Wetterskip Frysln tijdens de uitvoering van baggerwerkzaamheden in de Schuttevear- en de Tophaven te Sneek in 2011. Daarbij constateerden zij dat er twee rapporten bestonden die elk een verschillende kwaliteit beschreven van dezelfde partij bagger. De baggerwerkzaamheden maakten deel uit van een project van de provincie Frysln en gemeente Sneek.

Vrijgekomen verontreinigde bagger

Uit een vooraf uitgevoerd milieuonderzoek bleek dat er in de Schuttevearhaven ongeveer 3500 kubieke meter ernstig verontreinigde bagger lag. Deze bagger moest worden verwijderd en naar een bedrijf worden afgevoerd dat deze bagger mocht verwerken. Aan het verwerkingsbedrijf moest hiervoor een geldig kwaliteitsrapport worden aangeboden. Het opgemaakte proces-verbaal zal worden ingediend bij het Functioneel Parket, het onderdeel van het Openbaar Ministerie dat complexe fraude en milieuzaken behandelt.
Provincie:
Tag(s):