vrijdag, 11. mei 2012 - 18:05

Project duurzame vrachtvaart Sail door EU goedgekeurd

Leeuwarden

Het Europese programma interreg heeft 1,8 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het project SAIL. Dit meldt de provincie Friesland vrijdag.

Doel van SAIL is het ontwikkelen van duurzaam vrachtvervoer over zee. Onderdeel van het project is de realisatie van verschillende pilots met hybride aangedreven zeeschepen.

Rederij Fairtransport B.V is al 10 jaar bezig met de ontwikkeling van een hybrideschip, de Ecoliner. Dit is een containerschip van 130 meter die is uitgerust met een dynamisch zeiltuig.

Minder brandstof en minder uitstoot is het resultaat. In het project werken gemeente Harlingen, kenniscentrum jachtbouw van de Noordelijke Hogeschool en Technologie Centrum Noord Nederland, Ameland Shipping met elkaar samen.

Ook doen reders en kenniscentra uit Duitsland, Zweden, Denemarken, Belgie, Engeland en Frankrijk mee. Totaal is voor het project 3,6 miljoen euro waarvan 50 % door de EU wordt gefinancierd. De startbijeenkomst van het project SAIL vindt in september in Leeuwarden plaats.

De provincie Friesland draagt € 210.000 euro bij. Tezamen met de Europese bijdrage is dit een enorme impuls voor het project.
Provincie:
Tag(s):