woensdag, 4. januari 2012 - 10:36

PVV: Alsnog excuses houding Nederlandse regering inzake Jodenvervolging

De regering moet alsnog haar excuses aanbieden voor de lakse houding van de Nederlandse regering in ballingschap voor wat betreft de Jodenvervolging ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

Hiervoor pleit Geert Wilders in zijn reactie op het nieuwe boek Judging the Netherlands van Manfred Gerstenfeld, zo schrijft De Pers woensdag. In het boek pleiten ook Gerrit Zalm (VVD) en Els Borst (D66) voor een spijtbetuiging voor de houding van de Nederlandse regering. Borst en Zalm waren in 2000 betrokken bij de onderhandelingen over de compensatie van geroofde joodse tegoeden.

"We weten nu dat de Jodenvervolging koningin Wilhelmina weinig bezighield", zegt Borst in het boek Judging the Netherlands. Wilhelmina wijdde in haar toespraken slechts enkele zinnen aan de Jodenvervolging.

Volgens Borst zag de regering onder leiding van premier Gerbrandy de joden als een ‘bijzondere groep’ en niet als ‘echte Nederlanders’. “Als alle katholieken of gereformeerden naar Duitsland waren gedeporteerd, had de regering in ballingschap wel instructies gegeven aan de bevolking in bezet Nederland.”

De PVV heeft aan premier Rutte gevraagd of hij alsnog excuses wil aanbieden.
Provincie:
Tag(s):