Een nog grotere groep voelt zich als het op zorg aankomt vooral een kostenpost. Dit meldt de ANBO op haar site.
Debat op 2
Dat blijkt uit een onderzoek onder 6.544 55-plussers door het tv-programma Debat op 2 (KRO/NCRV), samen met ANBO en Unie KBO, de twee grootste belangenclubs voor senioren. Debat op 2 wijdt vanavond een speciale verkiezingsuitzending (live) aan de bezuinigingen op en hervormingen in de zorg, met onder anderen Mona Keijzer (CDA) en Renske Leijten (SP).
Hervormen is nodig
ANBO-directeur Liane den Haan: "Uit de enquête blijkt dat ouderen bang zijn dat ze hun zorg in de nabije toekomst niet meer kunnen betalen. Dat is niet nieuw: het zorgstelsel is ingewikkeld en ondoorzichtig en mensen worden bang gemaakt door politici die vooral de rekening willen verschuiven.
ANBO benadrukt dat er niet opeens allerlei extra financiële bijdragen verlangd worden. Zeker niet van mensen die zich daar niet op hebben kunnen voorbereiden, en ook niet in de gelegenheid zijn dit nog te gaan doen. ANBO vindt het daarom noodzakelijk dat de de zorg drastisch hervormd wordt: de zorg moet efficiënter georganiseerd worden en we moeten meer uitgaan van de kracht van mensen zelf."
Ouderen klaar voor e-health
ANBO wil zorg in de buurt door middel van wijkteams of de wijkverpleegkundige, geen onnodige behandelingen en goed georganiseerde thuiszorg die ouderen zoveel mogelijk in staat stelt zelfstandig te wonen met alleen de noodzakelijke zorg en ondersteuning. "Ook moeten we goed voor onze mantelzorgers zorgen, zodat ze niet overbelast raken. Ten slotte is het belangrijk op te merken dat ook ouderen klaar zijn voor innovaties in de zorg: nu al staat 57 procent van de ondervraagden open voor e-health", aldus Den Haan.
Verzekeraars en zorgaanbieders moeten direct beginnen aan hun zware taak om de kosten en kwaliteit van zorg inzichtelijk te maken. Uit de enquete blijkt dat mensen geen zicht hebben op de kosten van zorg, maar ook dat zij als consument niet de prijs en kwaliteit van verschillende
zorgaanbieders met elkaar te kunnen vergelijken. Slechts 17 procent zegt dat wel te kunnen, en dat moet echt anders.
Lees alle resultaten van het onderzoek bij Debat op 2.nl