woensdag, 18. juli 2012 - 19:46

Stap gezet naar meer concurrentie vrouwencondooms

Den Haag

Het vrouwencondoom van fabrikant Cupid Ltd heeft het internationale kwaliteitskeurmerk van de Verenigde Naties gekregen. Daarmee zijn er nu twee merken vrouwencondooms die wereldwijd kunnen worden ingekocht door VN-programma’s zoals UNFPA en door grote internationale donoren.

‘Dit is een eerste stap op weg naar meer concurrentie en een prijsverlaging’, aldus staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken.

Vooral voor vrouwen in ontwikkelingslanden is dit van belang. ‘Zij krijgen zo meer keuze als zij zich willen beschermen tegen zwangerschap, geslachtsziekten en hiv-besmetting’, aldus Knapen die van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten een speerpunt van het ontwikkelingsbeleid heeft gemaakt. Behalve Cupid werken nog vier andere merken aan goedkeuring.

Keurmerk
Nederland is een van de partijen die Cupid Ltd heeft geholpen bij het technische traject om het gewenste keurmerk te krijgen. Vrouwen in Nederland konden al uit meer merken kiezen. Maar vrouwen in ontwikkelingslanden niet: de grote donoren en VN-organisaties mochten de Cupid zonder keurmerk niet inkopen.
Provincie:
Tag(s):