donderdag, 27. september 2012 - 18:09

TBS en celstraf geëist voor 4 babymoorden

Leeuwarden

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag in hoger beroep TBS met dwangverpleging en een gevangenisstraf van 4 jaar geëist tegen een inmiddels 28-jarige verdachte voor het plegen van een keer kinderdoodslag en drie keer kindermoord.

De verdachte zou haar vier kinderen tussen juni 2003 en juni 2009 in het Friese Nij Beets door verstikking om het leven hebben gebracht.

De Rechtbank Leeuwarden veroordeelde de verdachte op 3 mei 2011 tot 12 jaar gevangenisstraf, conform de eis van de officier van justitie. De verdachte weigerde destijds mee te werken aan onderzoek in het Pieter Baan Centrum. De verdachte werd daarom volledig toerekeningsvatbaar geacht.

De verdachte stelde hoger beroep in tegen de beslissing van de rechtbank. In eerste instantie weigerde de verdachte ook in hoger beroep mee te werken aan onderzoek. Het OM eiste daarom in november 2011 wederom 12 jaar gevangenisstraf.

Het hof in Leeuwarden gaf in december 2011 bij tussenarrest de opdracht om te kijken naar de mogelijkheden om alsnog onderzoek te doen bij de weigerende observandus. De nieuwe onderzoeksopzet leidde ertoe dat het hof in februari 2012 een bevel tot observatie gaf. De verdachte wilde nu wel medewerking aan het onderzoek verlenen.

Deskundigen van het FPC Oldenkotte constateerden een hersenaandoening bij verdachte en achten haar verminderd toerekeningsvatbaar. Vanwege herhalingsgevaar is gedurende een lange periode behandeling en toezicht noodzakelijk. Het OM heeft daarom TBS met dwangverpleging gevorderd.

Daarnaast heeft het OM een gevangenisstraf van 4 jaar geëist tegen verdachte. "Verdachte heeft binnen een periode van ongeveer zes jaar haar vier pasgeboren kinderen om het leven gebracht en in een koffertje gestopt. Het gaat hier om zeer ernstige strafbare feiten," aldus de advocaat-generaal (OM) ter zitting.
Provincie:
Tag(s):