maandag, 25. juni 2012 - 17:52

Tot zes jaar cel in zaak mensensmokkel Chinatown Den Haag

Den Haag

De Haagse rechtbank heeft afgelopen vrijdag zes jaar onvoorwaardelijke celstraf opgelegd aan de hoofdverdachte in een mensensmokkelzaak in Chinatown in Den Haag.

'De Opsporingsdienst van de Inspectie SZW deed ruim een jaar onderzoek in deze zaak', meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) maandag.

De rechtbank achtte onder meer bewezen dat de hoofdverdachte, een 43-jarige man uit Singapore die in Den Haag woont, geldleningen aan illegaal in Nederland verblijvende personen verschafte.

Daarbij vroeg hij zeer hoge rentepercentages. Ook stelde hij de merendeels illegaal verblijvende medeverdachten tegen betaling te werk en verzorgde hij de huisvesting voor hen.

De rechtbank oordeelde verder dat er sprake was van een criminele organisatie die zich bezig hield met hennepteelt, illegaal vuurwapenbezit, witwassen en het verstrekken van geldleningen zonder vergunning. Zes medeverdachten kregen straffen opgelegd van 7 tot 32 maanden. Eén verdachte werd vrijgesproken.

De Inspectie SZW hield op 17 augustus 2011 met behulp van een arrestatieteam van de regiopolitie Haaglanden de acht verdachten in Den Haag aan. Tot aan de inhoudelijke behandeling die in juni 2012 begon, zaten zij allemaal in voorlopige hechtenis.
Provincie:
Tag(s):