zaterdag, 13. oktober 2012 - 9:09

Twee eerste doden door 'salmonella-zalm'

Bilthoven

Het Rijksinstituut voor Gezondheid en Milieu (RIVM) heeft, bij twee mensen uit Nederland die zijn overleden, een verband gelegd met de besmetting van zalm door de Salmonella Thompson bacterie. Dit meldt een woordvoerder van het RIVM zaterdag tegenover BlikopNieuws.nl.

Bij de twee overleden personen, die beiden boven de 80 jaar oud waren, ziet het RIVM een verband met de Salmonella Thompson bacterie die in de zalm van het Harderwijkse visbedrijf Foppen is aangetroffen.

‘Bij één van de twee overledenen is dat met zekerheid vastgesteld bij de ander moet dat nog bevestigd worden’, zegt Roel Coutinho, directeur van het centrum infectieziektenbestrijding zaterdag.

Prognose:17 doden
Uit rekenmodellen van het RIVM komen schattingen naar voren waarbij het aantal sterfgevallen door de Salmonella-uitbraak uiteindelijk kan oplopen naar 17.

Sinds eind juli 2012 was er een toename van het aantal ziektegevallen zichtbaar veroorzaakt door de Salmonella Thompson bacterie. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat gerookte zalmproducten de oorzaak zijn van deze uitbraak.

Op dit moment is bij ongeveer 550 mensen in het laboratorium vastgesteld dat zij ziek zijn geworden door de besmette zalm. Hiervan liggen er nog 200 in het ziekenhuis. Het werkelijke aantal besmettingen ligt vermoedelijk hoger omdat niet iedereen naar de huisarts gaat.

Uit de handel
De besmette producten zijn inmiddels op aanwijzing van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) uit de handel genomen.

Weggooien
Ook voor eventueel besmette gerookte zalm die reeds aangekocht was en in de vriezer of koelkast is bewaard, geldt ook dat deze niet meer mag worden gegeten maar moet worden weggegooid.

Overzichtslijst besmette zalmproducten
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een lijst online gezet waarop de met salmonella besmette zalmproducten staan. De lijst geeft een overzicht van de betreffende supermarktketens, merkproducten en streepjescodes. Het overzicht wordt regelmatig geactualiseerd.

'De in dit bericht opgenomen informatie is gebaseerd op melding van het betrokken bedrijf de firma Foppen. Voor meer informatie verzoeken wij u contact op te nemen met genoemd bedrijf', meldt de NVWA.

'Heeft u vragen over het terugroepen van de betrokken gerookte zalmproducten? Bel dan met het gratis informatienummer voor consumenten: 0800-0220220', aldus de firma Foppen.
Provincie:
Tag(s):