woensdag, 31. oktober 2012 - 12:49

Verhoging zorgpremie zou volgens Rutte 'geen dramatische gevolgen' hebben

Zowel VVD-leider Mark Rutte als PvdA-leider Diederik Samsom laten weten dat de berekeningen van RTL Nieuws en de NOS over de inkomensafhankelijke zorgpremie niet kloppen.

Mensen zouden volgens Samsom als gevolg van de inkomensafhankelijke zorgpremie niet veel extra gaan betalen. Volgens Rutte wordt er bij de berekeningen van RTL Nieuws en de NOS geen rekening gehouden met de effecten van andere maatregelen. Rutte tegen de Telegraaf: 'Als alleen naar de zorgpremie wordt gekeken, zouden de gevolgen „dramatisch” zijn, maar daarbij moet betrokken worden dat er een arbeidskorting komt, de heffingskorting omhoog gaat en tarieven in de inkomstenbelasting worden verlaagd.'

Wie met zijn tweeën samen meer dan 75.000 euro per jaar verdient, gaat 50 euro extra per maand betalen. En alleenverdieners gaan meer betalen bij een inkomen boven de 51.000 euro, aldus Samsom. Volgens hem gaan inkomens vanaf 100.000 euro per jaar er per jaar 0,5 procent aan koopkracht op achteruit. Rutte erkende dat de verschillen tussen hogere en lagere inkomens kleiner zullen worden. 'Dat is een concessie die de VVD aan de PvdA heeft gedaan.'

Rutte benadrukte dat de plannen nog uitgewerkt moeten worden en dat er nog een dialoog gevoerd zal worden met iedereen die betrokken wil zijn.
Maar D'66 voorman Alexander Pechtold vond dat Rutte beter gelijk maar van het plan af kon zien, omdat er in de Eerste Kamer toch geen meerderheid voor is. Naast D'66 zouden volgens Pechtold ook CDA, SP en PVV niet voor deze aanpassing zijn. Omdat VVD en PvdA samen geen meerderheid hebben.
in de Eerste Kamer, hebben ze die steun wel nodig.

SP-leider Roemer zei de toekomstige coalitie wel te willen helpen om het plan te verbeteren. 'Maar om de klap bij de middeninkomens te leggen is voor ons onacceptabel', aldus de SP-voorman in het AD. Hij verweet Rutte dat de miljonairs bij het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremies buiten schot blijven, omdat er volgens hem een plafond is vastgesteld.
Provincie:
Tag(s):