donderdag, 2. mei 2013 - 14:41 Update: 03-07-2014 0:58

Clown (64) krijgt celstraf voor ontucht met 13-jarige jongen

foto van clown | fbf
Foto: fbf

Een 64-jarige man uit Zeist is donderdag door de rechtbank Midden-Nederland in Utrecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van 14 maanden, waarvan acht maanden voorwaardelijk omdat hij ontuchtige handelingen heeft gepleegd met een 13-jarige jongen.

Na zijn gevangenisstraf moet de man een verplichte behandeling ondergaan in een instelling voor psychiatrische hulp.

Ontucht
De verdachte was een goede huisvriend van de ouders van de jongen. Hij trad samen met de vader van het slachtoffer op als clownsduo. De ouders van het slachtoffer waren in de veronderstelling dat het slachtoffer bij de verdachte een veilig tweede thuis had en dat de man een goede oppas was. De rechtbank neemt het de verdachte bijzonder kwalijk dat hij het slachtoffer heeft meegenomen voor een reis naar Tsjechië, terwijl hij daarvoor de jongen al minimaal eenmaal seksueel had misbruikt.

Kortere delictperiode
De rechtbank heeft een lagere gevangenisstraf opgelegd dan door de officier van justitie is geëist omdat de rechtbank van oordeel is dat de ontuchtige handelingen in een kortere periode zijn gepleegd. Ook heeft de rechtbank meegewogen dat de man enigszins verminderd toerekeningsvatbaar is.

Proeftijd van 10 jaar

De man mag geen contact hebben met de familie van het slachtoffer en geen clownactiviteiten verrichten of zich bezighouden met ander vrijwilligerswerk waar kinderen bij betrokken zijn. De rechtbank heeft aan het voorwaardelijke deel van de straf een proeftijd van tien jaar verbonden. Dit betekent dat de man verplicht is zich binnen die tien jaar te houden aan de voorschriften van de reclassering en hij niet opnieuw strafbare feiten mag plegen. Doet hij dit wel, dan kan het zo zijn dat hij ook de acht maanden voorwaardelijk opgelegde straf nog moet uitzitten.