maandag, 25. november 2013 - 17:47 Update: 03-07-2014 0:48

FNV:werkgevers mogen pensioengeld niet in eigen zak steken

Foto van eurobiljetten geld | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Utrecht

“Werkgevers moeten niet denken dat zij pensioengeld zomaar in hun eigen zak kunnen steken", dat zegt Gijs van Dijk, pensioenbestuurder FNV maandag.

"In veel pensioenfondsen is geen ruimte voor premieverlaging. De financiële ruimte die in sommige pensioenfondsen wel ontstaat door de premieverlaging, zal de FNV aangrijpen voor extra loon en meer koopkracht”, aldus van Dijk.

Vanaf 1 januari 2014 wordt de pensioenleeftijd van 65 naar 67 jaar verhoogd en het opbouwpercentage voor pensioenen verlaagd van 2,25 naar 2,15 procent (Witteveen I). Daardoor ontstaat in sommige pensioenfondsen extra ruimte. Maar uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat werkgevers de premieverlaging voor pensioenopbouw nauwelijks willen uitkeren als extra bruto loon. Met werkgevers is premiestabilisatie is afgesproken. 

Van Dijk: “Die afspraak staat. Daar zullen wij ze aan houden. Gelukkig zijn werkgevers niet de enige over het pensioen van mensen gaan. Bovendien moeten zij zich niet rijk rekenen. Het is nog steeds onduidelijk wat de premie-effecten zijn van de nieuwe pensioenwetgeving (FTK). In het nieuwe FTK moet een indexatie ambitie worden meegenomen in de kostendekkende premie.”

De politiek wil dat mensen, vooral jongeren, premieverlaging krijgen om te compenseren voor lagere pensioenopbouw. “Dat lijkt nu een illusie te worden”, zegt Van Dijk. “Want uit het onafhankelijk onderzoek blijkt tevens dat de gevolgen van deze ingreep oneerlijk worden verdeeld over generaties. Wij waarschuwen al langer voor dit effect.” 

De FNV maakt zich zorgen om de koopkracht van mensen, hun banen en hun pensioen. Daarom organiseert zij een manifestatie op zaterdag 30 november in Utrecht, als start van de FNV-campagne voor meer koopkracht en echte banen. Meer info op www.koopkrachtenechtebanen.nl

 
Provincie: