woensdag, 4. september 2013 - 15:20 Update: 03-07-2014 0:52

Fraude internetbankieren meer dan gehalveerd

Foto van internetbankieren | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De schade als gevolg van fraude met internetbankieren is in de eerste helft van 2013 met 58% gedaald ten opzichte van de tweede helft van 2012. Dit meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) woensdag.

‘Het bedrag dat daar mee gemoeid was daalde van 10 naar 4,2 miljoen euro. Ten opzichte van de dezelfde periode vorig jaar is de daling nog groter: 82%’, aldus de NVB.

Skimming
Ook de schade door skimming daalde van 10,8 miljoen euro in het tweede halfjaar van 2012 naar 5,9 miljoen euro nu. Dat is een daling van 45 procent. De daling van schade door skimming is vooral het resultaat van geoblocking, waarbij de magneetstrip op de betaalpas standaard is ‘uitgeschakeld’ voor gebruik buiten Europa.

Sinds de invoering van de EMV-chip (‘het nieuwe pinnen’) in 2012 was het al vrijwel onmogelijk om in Europa te cashen met geskimde kaarten. Door die EMV-chip worden betaalautomaten in de bemande retailmarkt (met name winkels en horeca) niet meer aangevallen.

Volgens NVB voorzitter Chris Buijink is de daling goed nieuws maar betekent deze niet dat we nu achterover kunnen leunen: ‘Na jaren van soms exponentiele stijging is de trend nu dalend en daar zijn we uiteraard blij mee. Het is te danken aan de gezamenlijke inspanningen van banken, toonbankinstellingen, politie en justitie en de oplettendheid van klanten. Dat neemt niet weg dat criminelen blijven zoeken naar manieren om aan geld te komen. Banken zetten daarom alles op alles om fraude te voorkomen en klanten uit te leggen hoe ze veilig kunnen bankieren.’

 

Categorie: