vrijdag, 13. december 2013 - 11:03 Update: 03-07-2014 0:47

Hacker keek via webcam naar tieners in seksuele pose

Hacker keek via webcam naar tieners in seksuele pose
Foto: MV
Rotterdam

Rechercheurs van de politie Eenheid Rotterdam hebben een 18-jarige Rotterdammer aangehouden die ervan wordt verdacht de computers van duizenden mensen te hebben gehackt. De verdachte kon op afstand webcams bedienen en opnames maken.

Hij kon ook bestanden downloaden, vernietigen en verspreiden via de eigen internetomgeving van een slachtoffer. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) biedt inmiddels een oplossing aan voor de besmette computers.

Bij de verdachte zijn ook enkele tientallen opnames aangetroffen van tieners in seksuele poses. Juridisch is dit te kwalificeren als kinderpornografisch materiaal. Gelet op de omvang van de zaak richt het onderzoek zich met name op de identificatie van deze slachtoffers. Zodra hun identiteit is achterhaald zullen zij actief worden benaderd.  

De verdachte is waarschijnlijk ook degene geweest die in mei, via de computer van iemand anders, het VWO-eindexamen Frans op internet heeft gepubliceerd. Dit voorval leidde tot het grootschalige onderzoek naar de diefstal van examens op een Rotterdamse school. Ook hiernaar wordt nog nader onderzoek verricht. De man die in mei werd aangehouden voor het publiceren van het examen is inmiddels geen verdachte meer.

Provincie:
Tag(s):