maandag, 18. november 2013 - 14:26 Update: 03-07-2014 0:48

OM wil vervolging tegen klokkenluider Bos staken

Foto van officier en rechter rechtbank | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Na twaalf jaar vervolging van klokkenluider Ad Bos, heeft het Openbaar Ministerie (OM) het gerechtshof in Amsterdam verzocht om de zaak tegen Bos te beëindigen.

Dit meldt de NOS maandag.

Bos, die in 2001 een boekje opendeed over de miljardenfraude in grote bouwprojecten waarbij schaduwboekhoudingen werden bijgehouden en er onderling tussen bouwbedrijven verboden prijsafspraken werden gemaakt om de prijzen zo kunstmatig hoog te houden, werd vanaf dat moment ook zelf vervolgd. Hij was in die tijd technisch directeur van bouwbedrijf Koop Tjuchem. 

OM
Vanwege ‘het maatschappelijk belang' en de 'duur van de zaak' ziet het OM nu verder geen reden om Bos nog langer te vervolgen zo laat de officier van justitie vandaag weten.  

Het gerechtshof moet nog een beslissing nemen in deze zaak en doet over twee weken uitspraak. Als het hof instemt met het OM komt er voor Bos eindelijk een einde aan de langslepende zaak. 

Geëmotioneerd
Ad Bos was zichtbaar geëmotioneerd en zei: 'Ik was naïef omdat ik het volste vertrouwen had dat de staat mij en mijn gezin zou beschermen tegen machtsblokken zoals de bouw. Het was een nachtmerrie, ik denk dat ik niet hoef uit te leggen dat het een aanslag is geweest en nog steeds is op mijn gezondheid en die van mijn vrouw.'