zaterdag, 13. juli 2013 - 10:27 Update: 03-07-2014 0:55

Ook als het banen kost wil Samsom doorgaan met nivelleren

Samsom | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

PvdA-leider Samsom zegt in een interview met de Telegraaf dat de nivelleringsplannen moeten doorgaan ook al raken ze het economisch herstel. Hij vindt de inkomensverdeling in Nederland 'oneerlijk'.

Samsom denkt dat vooral in crisistijd een eerlijke inkomensverdeling cruciaal is voor het draagvlak. Samsom:  'Als je bijvoorbeeld straks 6 miljard extra bezuinigt, dan tref je altijd de lage inkomens daar het hardste mee. Juist in crisistijd wil ik ervoor zorgen dat mensen met de laagste inkomens niet de dupe worden.' Linkse idealen gaan over meer dan banen, vindt hij.

Volgens Samsom zijn de gevolgen van een 'eerlijke inkomensverdeling' op de economie 'gelukkig heel klein'. Samsom houdt zich daarbij vast aan de CPB-modellen die volgens hem voorspellen dat door nivellering een paar duizend banen verdwijnen in 20135.

Het ontbreken van een coalitiemeerderheid in de Eerste Kamer noemt Samsom een zegen. In het interview zegt hij hierover: 'Ik ben er ook nog steeds een ferm verdediger van, van een manier van politiek bedrijven die anders is dan vroeger. Niet gebaseerd op dichtgetikte regeerakkoorden, maar op een zoektocht naar breed draagvlak.' Hij verwijst daarbij naar het sociaal akkoord en het zorgakkoord als voorbeelden die niet alleen zijn gebaseerd op een Haagse meerderheid.

Provincie:
Tag(s):