woensdag, 29. mei 2013 - 8:25 Update: 03-07-2014 0:57

Rechtzaak over dood Almeerse grensrechter begonnen

Foto van rechter | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Lelystad

Woensdag begint in de rechtbank in Lelystad de zaak die gaat om de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen.

De acht verdachten komen vandaag voor de rechter. Het gaat om zeven minderjarigen en de vader van een van hen. Ze staan terecht voor betrokkenheid bij fatale mishandeling. Dit melden verschillende media woensdag.

Richard Nieuwenhuizen (41) werd in december vorig jaar na afloop van een voetbalwedstrijd tussen de jeugdteams Buitenboys en Nieuw Sloten ernstig mishandeld. Een paar uur daarna  zakte hij in elkaar en een dag later overleed hij in het ziekenhuis.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) concludeerde dat het overlijden van de Almeerse grensrechter waarschijnlijk het gevolg is geweest van de trappen en schoppen die hij tegen zijn hoofd had gekregen. Maar een buitenlandse deskundige concludeerde dat het overlijden van Richard Nieuwenhuizen een gevolg zou kunnen zijn geweest van een spontane scheuring in de halsslagader. De deskundige deed het onderzoek naar de doodsoorzaak van Nieuwenhuizen op verzoek van advocaat Gerard Spong.

Vijf van de verdachten zitten al sinds december vast. Alle acht worden ze verdacht van doodslag  De rechtbank heeft 5 dagen uitgetrokken voor de zaak: 29, 30 en 31 mei en 1 en 3 juni.