woensdag, 15. oktober 2014 - 8:21 Update: 19-10-2014 14:49

2e kamer wil opheldering over Oekraïense zoekteams

Opheldering gewenst over Oekraïense zoekteams MH17
Den Haag

Het kabinet moet de Tweede Kamer duidelijker informeren over de rol van de Oekraïense zoekteams bij repatriëring van de stoffelijke overschotten en bezittingen van de slachtoffers van de rampvlucht MH17.

Dit blijkt uit een rondgang van nu.nl. Een meerderheid van de Kamer begrijpt niet waarom het het Oekraïense agentschap voor rampenbestrijding SES wel lukt om persoonlijke bezittingen veilig te stellen. Want vanwege het feit dat de het gebied daar te onveilig zou zijn, is de Nederlandse missie al weken  gestaakt. En het ziet ernaar uit dat noch Kiev noch de opstandelingen in het oosten van Oekraïne van plan zijn om de strijdbijl voor langere tijd te begraven.

Premier Rutte neemt het beide partijen kwalijk dat het onderzoek vanwege instabiliteit niet kan worden voortgezet. Dat zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Hij liet vorige week vrijdag weten de SES de opdracht te hebben gegeven het werk daar voort te zetten.

VVD en ChristenUnie willen van het kabinet weten waarom het de SES wel lukt toegang tot het gebied te krijgen. En D66 vraagt zich nu af waarom het kabinet niet veel eerder toenadering zocht tot de zoekteams van het agentschap. Sjoerd Sjoerdsma: 'Nu heeft de SES nog maar ongeveer twee weken voordat de winter valt'.

Lees alles over:
Provincie: