maandag, 8. december 2014 - 19:24 Update: 08-12-2014 19:26

6 jaar gevangenisstraf geëist tegen recidivist voor handel illegaal vuurwerk

Foto van illegaal vuurwerk | Politie
Foto: Politie
Almelo

De officier van justitie van het Functioneel Parket heeft vandaag zes jaar gevangenisstraf geëist in de rechtbank Almelo tegen een 67-jarige man voor het voorhanden hebben van in illegaal vuurwerk.

Deverdachte had de afgelopen jaren zeer gevaarlijk illegaal vuurwerk voorhanden op locaties die daarvoor niet geschikt waren. “Hij heeft hiermee onverantwoordelijke risico’s genomen en gevaar veroorzaakt voor de samenleving. Louter en alleen voor eigen financieel gewin”, aldus de officier van justitie.

3.860 kilo illegaal gevaarlijk vuurwerk

Eind 2013 kwam bij de politie Noord Nederland een melding binnen dat er in een loods in Kolham meer dan 1000 kilo illegaal vuurwerk lag. Uiteindelijk bleek het 3.860 kilo illegaal gevaarlijk massa-explosief vuurwerk te zijn. Het merendeel daarvan waren Foquete / Signal Rockets 901 lawinepijlen. Deze pijlen staan bekend om hun verwoestende kracht indien ze niet worden gebruikt voor het doel waarvoor ze bestemd zijn.

Ook is dit soort vuurwerk aangetroffen in twee aanhangwagens, in de woning van de medeverdachte en in een schuur. “Het vuurwerk dat verdachte opslaat is op zich al gevaarlijk, maar door deze wijze van onprofessionele opslag en transport maakt hij het tot een tikkende vuurwerkbom”, aldus de officier. Verdachte wordt verweten dat hij meer dan 5000 vuurwerkpijlen en 23.500 stuks knalvuurwerk voorhanden heeft gehad. Het Openbaar Ministerie is van mening dat voorgenoemd vuurwerk van verdachte is en dat hij het aan medeverdachten ter beschikking heeft gesteld voor verdere verkoop.

Recidivist

De verdachte is herhaaldelijk vervolgt in Nederland en in het buitenland, maar blijft maar doorgaan met de handel in illegaal vuurwerk. In de laatste vuurwerkzaak is hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk en stillegging van zijn bedrijf. “Het feit dat het Openbaar Ministerie nu weer voor de zoveelste keer met deze verdachte op zitting staat weegt heel zwaar in mijn eis. De verdachte blijkt niet te leren van straffen”, aldus de officier van justitie. De maatschappij dient beschermd te worden tegen deze man die zegt nooit te zullen stoppen en daarom vindt het Openbaar Ministerie een eis van 6 jaar gevangenisstraf op zijn plaats. Tevens is de tenuitvoerlegging gevorderd van de eerder voorwaardelijk opgelegde gevangenisstraf van 10 maanden.

Provincie: