donderdag, 23. januari 2014 - 15:20 Update: 03-07-2014 0:44

Ambtelijke omkoping leidt tot 120 uur taakstraf oud-burgemeester

Foto van burgemeester met ambtsketting | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Meerssen

De strafrechter in Rotterdam heeft de oud-burgemeester van de gemeente Meerssen, Ricardo Offermanns, veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur in verband met (passieve) ambtelijke omkoping.

Vaststaat dat hij in de sollicitatieprocedure voor de functie van burgemeester in Roermond voordeel heeft gehad van informatie die hij niet had mogen ontvangen. De strafoplegging is even hoog als de eis van de officier van justitie.

Offermanns werd in het najaar van 2012 door een vertrouwenscommissie gekozen uit een reeks kandidaten en voorgedragen als burgemeester van de gemeente Roermond. Na aanvang van het strafrechtelijk onderzoek tegen hem heeft Offermanns besloten zich terug te trekken als burgemeesterskandidaat voor Roermond.

Volgens de rechtbank heeft Offermanns in de sollicitatieprocedure voordeel genoten van informatie die Van Rey, destijds wethouder van Roermond, hem in het geheim had verstrekt. Die informatie was vertrouwelijk en had betrekking op de onderwerpen en vragen die in het sollicitatiegesprek van Offermanns aan de orde zouden komen. Van Rey beschikte over die informatie als adviseur van de vertrouwenscommissie. Hij had die niet mogen verstrekken vanwege zijn geheimhoudingsplicht.

Provincie: