maandag, 7. april 2014 - 18:28 Update: 03-07-2014 0:38

ANWB: Autobelastingen niet verder omhoog

Foto van auto euro | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

De autobelastingen mogen niet verder stijgen. Ook zouden ze eerlijk, evenwichtig en toekomstbestendig moeten worden ingericht opdat iedereen in de toekomst naar rato meebetaalt. Dat staat in de visie Autobelastingen “Elke reis de juiste prijs” van de ANWB die Guido van Woerkom, hoofddirecteur van de ANWB, vandaag aan staatssecretaris Wiebes van Financiën overhandigt.

Staatssecretaris Wiebes stelt dit jaar een nieuwe Autobrief op waarmee de autobelastingen voor de komende jaren worden vastgelegd. De bond grijpt deze gelegenheid aan om de onvolkomenheden van het huidige systeem opnieuw onder de aandacht te brengen en met haar visie oplossingen aan te reiken.

Het huidige autobelastingstelsel is erg ingewikkeld en ondoorzichtig vanwege de stapeling aan verschillende belastingen en alle bijzondere regelingen. Het is voor de automobilist niet meer te volgen en het is ook niet uit te leggen.

Het huidige stelsel is ook niet toekomstbestendig. Er komen namelijk steeds meer auto’s die niet meer op fossiele brandstoffen rijden, maar gebruik maken van hydridetechniek of volledig elektrisch zijn. Dit zet de inkomsten op accijnzen onder druk en werpt de vraag op hoe deze auto’s in de toekomst wel gaan bijdragen.

Autodebat
Op woensdag 23 april organiseert de ANWB een debat over de autobelastingen. Vertegenwoordigers van de media zijn van harte welkom in de Rotonde van het hoofdkantoor van de ANWB aan de Wassenaarseweg 220 in Den Haag. Het debat begint om 19.30 uur en eindigt om 20.30 uur.

Provincie: