maandag, 13. oktober 2014 - 18:07 Update: 13-10-2014 18:09

Banken minder streng met hypotheek bij studieschuld

Banken minder streng met hypotheek bij studieschuld
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Banken hebben na overleg met het ministerie van OCW besloten om de wegingsfactor van studieschulden onder het nieuwe leenstelsel te verlagen van 0,75% naar 0,45%. Dit meldt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maandagavond.

Een studieschuld die wordt opgebouwd in het nieuwe leenstelsel telt daardoor minder zwaar mee in het bepalen van de leencapaciteit voor een hypothecaire financiering. Dat is mogelijk omdat de maandlasten van een studieschuld grofweg halveren door de verlenging van de terugbetaaltermijn. 

Hierdoor wordt bij een studieschuld van €10.000 dus verondersteld dat de oud-student een maandlast van €45 heeft in plaats van €75 en wordt de leencapaciteit groter dan zonder deze herziening van de wegingsfactor. De wegingsfactor wordt toegepast op de oorspronkelijke studieschuld, waarbij een uitzondering kan worden gemaakt als iemand vervroegd aflost.

BKR registratie

Met de verlaging van de wegingsfactor komen banken tegemoet aan de zorgen die er leven over de mogelijkheid van pas-afgestudeerden om een huis te kopen. Daarbij is het wel van belang dat banken inzicht in de hoogte van de studieschuld hebben zodat zij goed kunnen bepalen of er genoeg financiële ruimte is om de maandlasten van zowel hypotheek als studieschuld te voldoen. Banken pleiten daarom al langer voor een BKR registratie van de studieschuld.

Provincie: