maandag, 22. september 2014 - 20:43

Boerdonk heeft dorpsauto als alternatief voor openbaar vervoer

openbaar vervoer
Foto: Bon
’s-Hertogenbosch/Boerdonk

Dankzij het eigen initiatief van inwoners van Boerdonk heeft het dorp vanaf vandaag de beschikking over een zogenaamde Dorpsauto als aanvulling op het reguliere openbaar vervoer.

De provincie is enthousiast over deze vorm van vervoer op maat en ondersteunt dergelijke initiatieven met de speciale subsidieregeling. Ook andere initiatiefnemers kunnen hier een beroep op doen.

Gedeputeerde Van Heugten onthulde vandaag samen met initiatiefnemer Rini Weijers en wethouder Goijaarts van Veghel de Dorpsauto in Boerdonk. De Dorpsauto is het eerste project dat van start gaat met hulp van de subsidieregeling voor Kleinschalige Mobiliteitsoplossingen. Van Heugten: “In kleine kernen als Boerdonk zijn te weinig reizigers om een reguliere bus te laten rijden en kan de buurtbus niet aan alle behoeften van de inwoners voldoen. Vaak hebben inwoners van deze dorpen zelf hele goede ideeën voor een oplossing maar hebben ze een steuntje in de rug nodig om het te realiseren.

Om die initiatieven op gang te helpen, heeft de provincie de regeling voor Kleinschalige Mobiliteitsoplossingen beschikbaar. We helpen de initiatiefnemers met kennis, brengen ze in contact met andere partijen of helpen het project letterlijk op weg met een subsidie. Deze Dorpsauto in Boerdonk is een prachtig voorbeeld van zo’n initiatief dat door het dorp zelf bedacht is en dat wij graag ondersteunen.”

Dorpsauto Boerdonk
Directe aanleiding voor de Dorpsauto was een wijziging in de route van de Buurtbus waardoor inwoners van Boerdonk niet langer met het openbaar vervoer naar o.a. Gemert en Beek en Donk konden. De Stichting Zorg om het Dorp onderzocht samen met Stichting Zet de behoeften aan vervoer in het dorp en bracht mogelijke oplossingen in kaart.

De Dorpsauto is een vrijwillige vervoersdienst en informatiepunt over vervoer in het gemeenschapshuis. De provincie subsidieert de Stichting Zorg om het Dorp met een bedrag van € 13.000 voor het opzetten van de organisatie, werven en trainen van vrijwilligers, het inrichten van een informatiepunt in het gemeenschapshuis en het uitbreiden van de website Boerdonk.nl met informatie over het OV en ander reismogelijkheden.

Provincie:
Tag(s):