maandag, 20. oktober 2014 - 12:09 Update: 20-10-2014 14:01

Dak Hermitage eraf voor tentoonstelling 'Hollanders van de Gouden Eeuw'

Vijftien enorme schilderijen moeten door dak Hermitage
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Maandag is een deel van het dak van de Hermitage getild om er vijftien geschilderde enorme groepsportretten door te kunnen takelen. Dit meldt de Hermitage maandag.

De schilderijen zijn zo groot dat ze niet gewoon door de deur kunnen. Ze komen uit het Rijksmuseum maar verhuizen tijdelijk naar de Hermitage in verband met de tentoonstelling 'Hollanders van de Gouden Eeuw'. Het dak van de Hermitage moest speciaal hiervoor worden aangepast. Het grootste doek is ruim drie bij zes meter.

 Op de tentoonstelling zijn straks meer dan 30 enorme groepsportretten uit de zeventiende en achttiende eeuw te bewonderen. Het is voor het eerst dat een verzameling groepsportretten van deze omvang bijeen wordt gebracht. Deze groepsportretten van de burgerij zijn uniek in de wereld en vertellen het verhaal van het voor Nederland zo typerende burgerschap.

Met deze unieke krachtenbundeling maken de drie Amsterdamse musea Amsterdam Museum, Hermitage Amsterdam en het Rijksmuseum de kunstwerken, die – ook vanwege hun omvang – zelden worden getoond, zichtbaar voor een groot publiek. De tentoonstelling zal vanaf 29 november 2014 in de Hermitage Amsterdam te zien zijn.

Provincie: