woensdag, 1. januari 2014 - 15:22 Update: 03-07-2014 0:45

Huurprijzen winkels blijven verder dalen

Foto van winkel | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De tophuurprijzen voor solitaire winkelunits zijn net als in de drie jaar ervoor in 2013 gemiddeld verder gedaald. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle.

De daling wordt veroorzaakt door de verminderde vraag naar A1-winkelunits in vooral  middelgrote en kleine steden, maar ook in grote steden. Anders dan voorgaande jaren was er in 2013 geen groei van de tophuurprijzen van solitaire winkelruimten in de grootste winkelsteden. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Maastricht bleven de tophuurprijzen van de meest populaire winkelstraten stabiel en bleef de ontwikkeling van tophuurprijzen achter bij de inflatie.

P.C. Hooftstraat en Hoogstraat/Noordeinde
Toch heeft de tophuur van solitaire winkelunits in enkele winkelstraten in Nederlandse binnensteden een positieve groei doorgemaakt. Dit zijn de P.C. Hooftstraat in Amsterdam en Hoogstraat/ Noordeinde in Den Haag.

Ondanks de economische crisis is er relatief veel animo van retailers voor vestiging in deze straten. Deze belangstelling is met name afkomstig van internationale retailers. Ook de beleggingsdynamiek in de P.C. Hoofstraat in Amsterdam was in het afgelopen jaar relatief hoog.

Jones Lang LaSalle registreert jaarlijks de huurprijsontwikkeling van de tophuur in bijna 200 straten in 75 Nederlandse steden. Gemiddeld daalde de winkelhuurprijs in deze straten over 2013 met circa 1,85 procent (niet gecorrigeerd voor inflatie).

Deze daling hangt samen met een laag consumentenvertrouwen en teruglopende bestedingen in het non-food segment. De onderlinge verschillen tussen steden zijn groot. Zo tonen de tophuurprijzen van straten in de middelgrote en kleine steden gelegen in demografische krimpregio’s in Overijssel, Friesland, Drenthe, Zeeland en Limburg de sterkste daling. 

De sterkste groei van de tophuur (per m² vvo per jaar) in 2013 is geregistreerd in de volgende straten:

1. Hoogstraat in Den Haag - € 1.050

2. P.C. Hooftstraat in Amsterdam - € 1.550

3. Noordeinde in Den Haag - € 750


De tophuren (per m² vvo per jaar) van de zes belangrijkste Nederlandse A1-winkellocaties zijn:

1. Kalverstraat in Amsterdam - € 3.050

2. Beursplein in Rotterdam - € 1.800

3. Grote Staat in Maastricht - € 1.675

4. De Lange Elisabethstraat in Utrecht - € 1.650

5. Spuistraat in Den Haag - € 1.450

6. Demer in Eindhoven - € 1.450

 
Categorie: