donderdag, 11. september 2014 - 20:35 Update: 11-09-2014 20:57

Minister Hennis-Plasschaert: 'Rampplek MH17 nog te onveilig voor onderzoek'

Minister Hennis-Plasschaert: 'Rampplek MH17 nog te onveilig voor onderzoek'
Foto: YouTube
Den Haag

Vanwege het feit dat de veiligheidssituatie in Oost-Oekraïne, waar vlucht MH17 naar beneden is gehaald, nog niet stabiel genoeg is om het onderzoek te hervatten, kan er op dit moment nog geen onderzoeksteam naar het rampgebied afreizen.

Dit heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert donderdag gezegd na een gesprek in Den Haag met haar Maleisische collega Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein. Hennis: 'Het staakt-het-vuren wordt geschonden en het bestand is en blijft broos.' Maar de bewindsvrouw is 'vastberaden om het onderzoek verder voort te zetten' en wil 'heel graag voor eind oktober' nog naar het gebied terug. Want volgens haar wordt het na eind oktober door het invallen van de winter steeds moeilijker om onderzoek te doen in het gebied.

In de Oekraïense hoofdstad Kiev en de oostelijke stad Charkov staan Nederlandse, Maleisische en Australische militairen en politiemensen klaar om, zodra het kan, gezamenlijk terug te keren naar de rampplek. Hennis: 'We trekken samen op.' Volgens haar is het heel duidelijk dat Nederland en Maleisië op dezelfde lijn zitten. Afgelopen weekeinde leek het er even op dat Australië en Maleisië hun eigen plan trokken door aan te kondigen dat ze opnieuw onderzoekers naar Oost-Oekraïne sturen.

De leider van de repatriëringsmissie in Oost-Oekraïne Pieter-Jaap Aalbersberg is inmiddels weer in Kiev. Hij spreekt daar met alle autoriteiten over de laatste ontwikkelingen om een goed beeld te krijgen van de huidige omstandigheden in het gebied. Volgens Hennis gaat hij daar met "enige regelmaat" heen. Vanavond is er in Den Haag weer overleg over wat er verder moet gebeuren.

Provincie: