zondag, 3. augustus 2014 - 19:06 Update: 03-08-2014 22:34

Persoonlijke spullen wagon slachtoffers MH17 naar Soledar

Persoonlijke spullen slachtoffers uit verzegelde treinwagon meegenomen naar Soledar
Foto: Archief FBF
Torez/Oekraïne

Zondag zijn door de experts in Torez, ten zuiden van de rampplek, persoonlijke bezittingen van de slachtoffers van vlucht MH17 geborgen. Dit heeft Pieter-Jaap Aalbersberg, hoofd van repatriëringsmissie, zondag laten weten.

De treinwagon, waarin bagage van de slachtoffers was opgeslagen, stond daar al enige tijd. Dankzij de onderhandelingen van de OVSE is het gelukt om deze wagon te bereiken. De verzegeling van de wagon was nog intact. Koffers, tassen en camera’s leken ongeschonden opgeslagen te zijn. De persoonlijke bezittingen zijn meegenomen naar Soledar, vanwaar ze naar Charkov worden overgebracht.

Zondag zijn de forensisch specialisten in Charkov hard bezig geweest met de eerste forensische scan van de geborgen vondsten. Zij doen er alles aan om de stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen zo snel mogelijk naar Nederland te kunnen overbrengen. De eerste vlucht vertrekt maandag. Deze vlucht vervoert de vondsten van vrijdag en zaterdag, evenals het dna-materiaal die in het mortuarium in Donetsk opgeslagen lagen.

De verwachting is dat de komende tijd nog vaker vluchten naar Nederland mogelijk worden. ‘We realiseren ons dat het voor nabestaanden lang duurt voor zij zekerheid hebben. Hopelijk brengt de wetenschap dat we hier in Oekraïne alles op alles zetten, hen toch wat rust’, stelt Aalbersberg.

Op de rampplek waren vandaag 109 mensen in het veld ten noorden van het dorpje Rozsypne. Onder hen waren 88 experts: 54 Nederlanders en 34 Australiërs. Ze hebben circa zes uur lang zoek- en bergingswerk verricht in een veld waar wrakstukken van het toestel liggen. Deze plek ligt ongeveer 3,5 kilometer ten westen van de boerderij waar de afgelopen twee dagen is gezocht.

De omstandigheden waren voor de politiemensen en experts zwaar, vooral door de hitte in het open veld. Toch is het hen gelukt vandaag een gebied van 6 vierkante kilometer te doorzoeken. Op de locatie zijn persoonlijke bezittingen gevonden en geborgen. Er lagen geen stoffelijke overschotten.

Morgen gaat het team met experts, afhankelijk van de veiligheidssituatie, weer naar de rampplek. Voor het eerst zullen de Maleisische collega’s aansluiten bij de zoektocht. De planning is om twee locaties in het westen van het rampgebied te doorzoeken. ‘We zijn vol motivatie om de zoektocht de komende dagen voort te zetten’, aldus Aalbersberg.

Lees alles over:
Categorie:
Tag(s):