vrijdag, 17. januari 2014 - 13:02 Update: 03-07-2014 0:44

Pseudokoop pistoolmitrailleur met bitcoins

Foto van logo Bitcoin | Bitcoin.com
Foto: Bitcoin.com
Foto van logo Bitcoin | Bitcoin.com
Foto: Bitcoin.com
Amsterdam

De Amsterdamse recherche is er in geslaagd om met Bitcoins uit Amerika een pistoolmitrailleur met geluidsdemper en laservizier te bemachtigen. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

Het Bureau Financieel Economische Recherche (BFER) probeerde met de test de mogelijkheden van dit bitcoin verkennen. Dit omdat dit virtuele betaalmiddel voor ongewenst anonimiteit zou zorgen.

Afzender
Een 25-jarige Amerikaan is onlangs in de Verenigde Staten aangehouden op verdenking van illegale wapenexport. Het Nederlands onderzoek door politie en openbaar ministerie (OM) in Amsterdam naar de mogelijkheden om illegale producten met bitcoins aan te schaffen lag ten grondslag aan deze aanhouding.


Afgelopen zomer zijn politie en OM in Amsterdam een onderzoek begonnen naar het gebruik van bitcoins op het Tor-netwerk.  Door met bitcoins te betalen – in feite een vorm van elektronisch geld – lijkt het mogelijk anoniem geld over te maken van de ene partij naar de andere. Het Tor-netwerk,   een apart deel van het internet, is een netwerk waar illegale goederen worden aangeboden. Het wordt ook wel ‘dark web’ genoemd.

Politie en OM wilden onderzoeken of het mogelijk is illegale producten via het Tor-netwerk aan te schaffen. Het onderzoeksteam kwam via het Tor-netwerk op een ‘ondergrondse website’ waar vuurwapens werden aangeboden. Het team bestelde  een semiautomatisch vuurwapen met geluidsdemper en laserpointer. Bij de aankoop werd van een alias gebruikgemaakt, het vuurwapen werd vervolgens met bitcoins betaald. De betaling werd overgemaakt  naar een zogenoemde derdenrekening waardoor de leverancier meende anoniem te kunnen opereren.

Via een regulier postbedrijf werd het bestelde pakket bezorgd. Het wapen was in onderdelen verstopt in een dvd-speler en was daardoor niet opgemerkt bij de grenscontrole.  De afzender bleek al voor te komen in een onderzoek van de Amerikaanse autoriteiten. Dankzij goede internationale samenwerking is het de Amerikaanse Justitie  gelukt een 25-jarige man aan te houden op verdenking van illegale wapenexport. De man zal in de Verenigde Staten voor de rechter worden gebracht. Verkoop van het betreffende wapen binnen de VS is overigens niet strafbaar.