vrijdag, 6. juni 2014 - 11:45 Update: 03-07-2014 0:35

Taakstraffen voor gebruik gestolen examens Ibn Ghaldoun

Foto van eindexamen HAVO VWO | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Foto van eindexamen HAVO VWO | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Rotterdam

De officier van justitie die het onderzoek leidde naar de diefstal en de verspreiding van op Ibn Ghaldoun school gestolen eindexamens, heeft besloten hoe de zaken tegen de vermoedelijke gebruikers van de gestolen examens worden afgedaan. In januari stonden al de jongeren terecht die betrokken waren bij de daadwerkelijke inbraak in de school en de eerste verspreiding. In het onderzoek naar de diefstal werden ook nog tientallen gebruikers ontdekt. Die worden verdacht van heling.

Van die vermoedelijke gebruikers zijn zo’n 60 namen doorgegeven aan de Onderwijsinspectie. Tegen deze verdachten zijn voldoende aanwijzingen dat zij daadwerkelijk de beschikking hebben gehad over de ontvreemde eindexamens. Van een groot deel van deze jongeren is inmiddels bekend dat zij geen diploma hebben gekregen, dan wel dat het alsnog is ingetrokken.

Van enkele verdachten is besloten tot een HALT-afdoening, maar het overgrote deel gaat naar een Taakstraf OM-zitting. Daar kunnen straffen tot 60 uur door de officier van justitie worden opgelegd. De TOM-zittingen zijn in juni. Eén jongere moet zich verantwoorden voor de kinderrechter: hij wordt verdacht van bedreiging om de gestolen examens in handen te krijgen. De officier heeft besloten 20 zaken te seponeren. Deze jongeren hebben vorig jaar gebruik gemaakt van de zogenoemde inkeerregeling.

De diefstal van de eindexamens werd in mei vorig jaar ontdekt nadat het eindexamen Frans via internet werd gepubliceerd. Uiteindelijk bleken er op de Rotterdamse school 27 VWO-, Havo- en Mavo-eindexamens via het dak uit de kluis te zijn gestolen. In het onderzoek zijn meer dan de 60 verdachten van heling gehoord. Tegen de anderen kon onvoldoende blijken van gebruik van een of meer gestolen examens.

Provincie:
Tag(s):