woensdag, 23. juli 2014 - 19:40

Timmermans: Nederland zal niet rusten voor alle slachtoffers terug zijn

Foto van Timmermans en Kerry | Min. BZ / Aad Meijer
Foto: Min. BZ / Aad Meijer

Tijdens een bijeenkomst vandaag in Brussel van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie en de ASEAN (Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties) is ook over Oekraïne en de ramp met vlucht MH17 gesproken.

De aanwezige landen spraken hun deelneming uit met de families en vrienden van de slachtoffers.

Minister Timmermans heeft zijn Aziatische collega's verteld dat Nederland niet zal rusten voordat alle slachtoffers terug zijn bij hun dierbaren en voordat de verantwoordelijken zijn berecht.

In een gezamenlijke verklaring spraken de ministers hun afschuw uit over de ramp. De landen roepen daarnaast alle betrokken partijen op tot medewerking aan onmiddellijke en respectvolle repatriëring van de slachtoffers, een onbelemmerd internationaal en onafhankelijk onderzoek en berechting van hen die voor deze daad verantwoordelijk zijn.

Timmermans opnieuw naar Oekraïne

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) en zijn Australische ambtgenoot Julie Bishop reizen donderdag af naar Oekraïne. Daar zullen zij de Oekraïense autoriteiten onder andere informeren over hun internationale inspanningen die in Europees en VN-verband plaatsvinden.

Tijdens hun bezoek nemen de ministers de stand van zaken op met betrekking tot de repatriëring van de slachtoffers en het verloop van het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17.

Nederland en Australië werken nauw samen aan de uitvoering van de Veiligheidsraadresolutie die afgelopen maandag unaniem is aangenomen in New York.