zaterdag, 5. juli 2014 - 12:01 Update: 05-07-2014 21:15

Unicef luidt de noodklok over kinderen in Syrië

Unicef, noodklok, kinderen, Syrië
Foto: Unicef
Amsterdam

Unicef luidt de noodklok om het aantal kinderen dat in Syrië afhankelijk is van acute noodhulp.

Volgens de laatste cijfers zou het gaan om zeker 6,6 miljoen kinderen die vooral gebrek hebben aan schoon drinkwater, gebrek hebben aan sanitaire voorzieningen en onderwijs.

Het aantal kinderen dat hulp nodig heeft door de aanhoudende burgeroorlog, is in een jaar tijd met ruim 2 miljoen toegenomen. Het gaat volgens de de Verenigde Naties vooral om kinderen in Syrië zelf. Ongeveer 5,1 miljoen kinderen zijn daar getroffen. De andere 1,5 miljoen zijn kinderen die gevlucht zijn naar buurlanden als Turkije en Jordanië. 

Unicef komt op dit moment geld tekort en moet noodgedwongen bepaalde hulpvoorzieningen schrappen. 

De Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN, António Guterres, luidde eerder al de noodklok over het lot van de kinderen. Hij heeft er bij de internationale gemeenschap op aangedrongen om meer financiële steun te bieden. 
 

Afghanistan

Maar niet alleen in Syrië zijn kinderen de klos. Vorig jaar kwamen in Afghanistan minstens 545 kinderen om het leven en 1149 kinderen raakten gewond als gevolg van de acties van alle partijen in het conflict. De meeste doden en gewonden vielen door onontploft oorlogstuig, zelfgemaakte explosieven en landmijnen.

Scholen en gezondheidsposten bleven veelvuldig doelwit of raakten indirect beschadigd in de gewapende conflicten. Ongeveer 115.000 kinderen kregen door permanente of tijdelijke sluiting van 539 scholen geen onderwijs en meer dan 60 docenten en personeel in de gezondheidszorg werden gedood, gewond, ontvoerd of geïntimideerd in 2013.

Ook de rekrutering en inzet van kinderen als strijders, of voor andere doeleinden, in het conflict, blijft een belangrijk punt van zorg. In 2013 werden ten minste 97 gevallen geregistreerd.

Categorie: