woensdag, 21. mei 2014 - 11:39 Update: 03-07-2014 0:36

Vertrouwen consumenten neemt opnieuw toe

Foto van kassa met geld | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

De stemming onder consumenten is van april op mei verder verbeterd

Het vertrouwen steeg 3 punten en kwam uit op -2. Het percentage pessimisten is nog maar iets groter dan het percentage optimisten. Consumenten zijn optimistischer over de economie. Ook de koopbereidheid was groter dan in april. Dit meldt het CBS.

Het consumentenvertrouwen is sinds de zomer van 2013 vrijwel onafgebroken toegenomen en ligt nu op hetzelfde niveau als eind 2007.

Consumenten zijn al drie maanden op rij positief over het algemeen economisch klimaat en het optimisme neemt toe. De verbetering van de stemming in mei kwam door het oordeel over de economie in de afgelopen 12 maanden. De stemming over de economie in de komende 12 maanden veranderde namelijk niet. De deelindicator Economisch klimaat verbeterde 3 punten en kwam uit op 10.

De koopbereidheid was in mei ook groter dan in april. Consumenten vonden de tijd gunstiger voor het doen van grote aankopen, zoals wasmachines en televisies. Hun stemming over hun eigen financiële situatie in de komende 12 maanden sloeg om van licht negatief naar voorzichtig optimistisch. Het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen 12 maanden bleef vrijwel gelijk. De deelindicator Koopbereidheid steeg per saldo 3 punten en kwam uit op -10.

Categorie: